Szállítás GLS csomagpontra már 1245Ft-tól!

Kérdése van? Hívjon minket! +36709424250

Blog
2023.01.22 17:02

Mosható pelenkák – pelenkázás olcsón és környezetbarátan

Mosható pelenkák – pelenkázás olcsón és környezetbarátan

Talán sosem volt még akkora aktualitása az életünkben annak, hogy minél kevesebbet pazaroljunk és minél kevesebb hulladékot termeljünk, mint manapság.

Mosható pelenkák beszerzésén gondolkodsz? Itt a helyed!

A babázós időszak – lássuk be - eddig ebből a szempontból komoly kihívást jelentett.

A pelenkázással keletkező hulladék mennyisége ráadásul bizony nem csak a környezetünket terhelte nagy mértékben, hanem a pénztárcánkat is…

Csupán szemléltetésként: becslések szerint, mire egy csöppség szobatisztává válik, ezidő alatt akár 4-6000 db (!) egyszer használatos pelus is a szemétbe kerül, ami megdöbbentő adat – az ezzel járó kiadások szempontjából is. Szerencsére ezt a problémát a gyártók egy jó része is felismerte, és ma már olyan mosható pelenkák érhetők el, melyek nem csupán a fenti kihívásokra nyújtanak megoldást, hanem emellett a babák kényelme és tisztasága is maximálisan biztosított. 
Ezekből a pelusokból akár összesen 10-15 db (!) is fedezheti a szobatisztaság időszakáig terjedő teljes pelenkaigényt! Ennél gazdaságosabb és környezetbarátabb alternatíva aligha létezik.

De miről is van pontosan szó? Segítünk!

Kezdjük a legfontosabb tudnivalóval: a mosható pelenkák belső rétege felel a nedvszívásért, a külső réteg pedig nedvességzárásért, hogy a baba ruhája még véletlenül se ázzon át. Teljes pelusaink már eleve tartalmazzák mindkét réteget: azaz a mosható pelenkabelsőt és a külső réteget is, de ezekbe még egy papír betétet is beletehetsz, pluszban. Ez nem csak könnyebben fogja majd fel a pelus tartalmát, hanem annak tisztántartása is egyszerűbbé válik: a lebomló, komposztálható papír betéteket használat után egy mozdulattal a wc-n is lehúzhatod. Ezeket itt nálunk a webshopban is megtalálod. Választhatsz önálló pelenkakülsőt is, amihez aztán külön is megveheted a mosható pelenkabelsőt.

A gyakorlott mosimamik egyik kedvence a zsebes mosható pelenka, nevét kialakításáról kapta, hiszen a pelenkabetéteket egy zsebben kell elhelyezni. A mosipelusozás egyik leggazdaságosabb formája, hiszen a zsebbe könnyedén tudsz sajátkezűleg is betéteket készíteni magas nedvszívó képességű régi anyagokból. Így akár a régi törölközőket is fel tudod használni, amiket már régóta pakolgatsz jobbra-balra, mert kidobni sajnálod, de már elővenni sem szívesen veszed. Így lesz igazán low-waste az egész pelenkázásotok! 

Bármelyik verzió mellett döntesz, az egyméretes kialakítású modelleknek köszönhetően patenttal vagy tépőzárral egyszerűen a kívánt méretre állíthatók. Meg kell említsünk még egy nagyon fontos előnyt: a mosható pelenkák nem tartalmaznak semmiféle illatosítót, gélesítőt, vagy egyéb kémiai anyagot, ami sokaknak talán az elsődleges szempont, amikor pelenkát választanak a csöppségüknek.

A mosipelusokról szóló blogbejegyzésünk második részében a mosható pelusok gyakorlati használatával, tisztításával kapcsolatban olvashatsz hasznos tudnivalókat.